An image of an elderly dog and a cat resting together in a cozy, sunlit room, filled with plants and soft blankets, each pet gazing contentedly out of a large window
Image of an elderly dog and a cat resting together in a cozy, sunlit room, filled with plants and soft blankets, each pet gazing contentedly out of a large window

Τα ηλικιωμένα σκυλιά μας αρχίζουν να εμφανίζουν τα ενδεικτικά συμπτώματα της φθοράς καθώς μεγαλώνουν, σαν ένα άλλοτε ζωντανό δέντρο. Μπορεί να έχετε δει ότι δεν ενεργούν πια τόσο ενθουσιώδη όσο πριν ή ότι μερικές φορές μπερδεύονται ενώ κάνουν δραστηριότητες που ήταν πρωταρχικής φύσης για αυτούς.

Ένα όλο και πιο δημοφιλές θέμα τόσο μεταξύ των ιδιοκτητών κατοικίδιων όσο και των κτηνιάτρων, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν ένα πιο σοβαρό πρόβλημα ψυχικής υγείας. Ωστόσο, πώς μπορείτε να φροντίσετε τη συναισθηματική υγεία του ηλικιωμένου φίλου σας;

Ο δρόμος για την καλύτερη κατανόηση και θεραπεία της ψυχικής υγείας των ηλικιωμένων σκύλων είναι μακρύς και συναρπαστικός, αλλά είναι επίσης πολύ ευχάριστος, καθώς οδηγεί σε ευκαιρίες παρέμβασης που μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Ας μιλήσουμε για το τι μπορείτε να κάνετε για να κάνετε τα χρόνια του λυκόφωτος αξέχαστα.

Σημαντικές ενδείξεις

Η ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων σκύλων εξαρτάται από την έγκαιρη αναγνώριση των ανησυχιών για την ψυχική υγεία και τη γνωστική έκπτωση.
Οι ηλικιωμένοι σκύλοι επωφελούνται συναισθηματικά και γνωστικά από τον εμπλουτισμό του περιβάλλοντος και τις εξατομικευμένες δραστηριότητες.
Το κλειδί για να διατηρήσετε το μυαλό των ηλικιωμένων σκύλων και τα επίπεδα άγχους χαμηλά είναι η υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και η συχνή άσκηση.
Όσον αφορά τη διαχείριση της συμπεριφοράς και τη γνωστική υγεία, οι ηλικιωμένοι σκύλοι επωφελούνται πραγματικά από την κοινωνική δέσμευση και τα παιχνίδια εγκεφάλου.

Να είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις την άνοια

Η διανοητική παρακμή είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης που πρέπει να προσέχετε και να παρακολουθείτε στο κατοικίδιό σας. Για την επιτυχή διαχείριση αυτών των αλλαγών, η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητη. Η οικοδόμηση ενός σταθερού συστήματος υποστήριξης που περιλαμβάνει άλλους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, ειδικούς συμπεριφοράς κατοικίδιων ζώων και κτηνιάτρους μπορεί να προσφέρει ανεκτίμητες συμβουλές και άνεση. Δεν είστε μόνοι σε αυτό το μονοπάτι.

Οι αλλαγές στη γνώση, την επίγνωση, τη μνήμη και τη μάθηση του κατοικίδιου ζώου σας μπορεί να είναι δείκτες επικείμενης ψυχικής επιδείνωσης. Η βρωμιά του σπιτιού, οι αλλαγές στις συνήθειες ύπνου, το λιγότερο ενδιαφέρον για παιχνίδι ή η κοινωνική ενασχόληση και ο αποπροσανατολισμός σε κατά τα άλλα οικεία περιβάλλοντα είναι μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν. Αναγνωρίζοντας αυτές τις αλλαγές ως δείκτες που το κατοικίδιο ζώο σας χρειάζεται περισσότερη βοήθεια παρά πράξεις ανυπακοής, είναι σημαντικό να τις αντιμετωπίζετε με κατανόηση.

Το να πηγαίνετε το ηλικιωμένο κατοικίδιο σας στον κτηνίατρο σε τακτική βάση μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση και τη θεραπεία τυχόν κρυφών προβλημάτων υγείας, η τήρησή τους σε πρόγραμμα μπορεί να το κάνει να αισθάνεται πιο άνετα και οι δραστηριότητες πνευματικής διέγερσης μπορεί να καθυστερήσουν την έναρξη της γνωστικής απώλειας. Λάβετε υπόψη ότι τα άτομα που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε μπορούν να σας καθοδηγήσουν σε αυτές τις μεταβάσεις και να παρέχουν συμβουλές για το πώς να φροντίζετε καλύτερα το κατοικίδιό σας. Με τη συνεργασία, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι το κατοικίδιο ζώο σας θα έχει μια ευτυχισμένη και υγιή χρυσή εποχή.

Καθημερινές Προκλήσεις στην Ψυχική Υγεία

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια κοινών προβλημάτων ψυχικής υγείας σε μεγαλύτερα κατοικίδια ζώα, όπως η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές και η γνωστική εξασθένηση που σχετίζεται με την ηλικία. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του ηλικιωμένου κατοικίδιου ζώου σας, παρόλο που ορισμένες διαταραχές μπορεί να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Για να βοηθήσετε την ψυχική υγεία του κατοικίδιου ζώου σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια και να λαμβάνετε καθοδήγηση από ειδικούς εάν είναι απαραίτητο.

Γνωστική παρακμή καθώς γερνάμε

Μπορείτε να ανταποκριθείτε καλύτερα στις εξελισσόμενες απαιτήσεις ψυχικής υγείας του ηλικιωμένου κατοικίδιου ζώου σας εάν γνωρίζετε ότι η γνωστική απώλεια που σχετίζεται με την ηλικία είναι διαδεδομένη μεταξύ τους. Η επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής του κατοικίδιου ζώου σας, προκαλείται συχνά από αλλαγές στις συνήθειες ύπνου και κληρονομικούς παράγοντες. Το να είστε καλά ενημερωμένοι σας επιτρέπει να παρέχετε την απαραίτητη βοήθεια.

Η καθυστέρηση της έναρξης της γνωστικής επιδείνωσης είναι δυνατή με την έγκαιρη ανίχνευση.
Το διεγερτικό περιβάλλον προάγει την πνευματική ευκινησία μέσω του εμπλουτισμού του περιβάλλοντος.
Βοήθεια στη διατροφή: Ορισμένα προγράμματα διατροφής μπορεί να επιβραδύνουν την εγκεφαλική πτώση.
Η τακτική εξέταση του κατοικίδιου ζώου σας από έναν επαγγελματία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της παρακμής.
Η συμπονετική φροντίδα είναι δυνατή μέσω της υπομονής και της κατανόησης, που σας επιτρέπουν να προσαρμόσετε τις προσδοκίες σας.

Η υιοθέτηση μιας ενσυναισθητικής και καλά ενημερωμένης προσέγγισης για τη διαχείριση της γνωστικής έκπτωσης θα βοηθήσει το ηλικιωμένο κατοικίδιο ζώο σας να ζήσει τα χρυσά του χρόνια στο έπακρο.

Διαταραχές άγχους στους ηλικιωμένους

Πολλά ηλικιωμένα σκυλιά υποφέρουν από προβλήματα άγχους, τα οποία έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία και τη συμπεριφορά τους. Η αναγνώριση των παραγόντων που προκαλούν το άγχος να επιδεινώσει αυτές τις ασθένειες είναι υψίστης σημασίας. Τα άγχη είναι πιο συνηθισμένα σε μεγαλύτερα κατοικίδια ζώα επειδή έχουν λιγότερη ανθεκτικότητα στο στρες που προκαλείται από νέες καταστάσεις. Η ποιότητα ζωής τους μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με τον εντοπισμό και την ελαχιστοποίηση αυτών των παραγόντων στρες.

Η φροντίδα ενός ανήσυχου ηλικιωμένου κατοικίδιου περιλαμβάνει επίσης τη διαχείριση των φοβιών του. Μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο να σχεδιάσετε μια μεθοδική τεχνική για να απευαισθητοποιήσετε σταδιακά το κατοικίδιό σας, είτε πρόκειται για αγνώστους είτε για δυνατούς ήχους. Μπορείτε να βοηθήσετε το κατοικίδιο ζώο σας να ξεπεράσει τις ανησυχίες του χρησιμοποιώντας τακτικές που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές, τέτοια θετική ενίσχυση και φροντίζοντας να βρίσκεται σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Μια ανασκόπηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη, όπως και το άγχος, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα ψυχικής υγείας που μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στο ηλικιωμένο κατοικίδιο ζώο σας και να εμφανίζεται με διάφορους τρόπους που πρέπει να γνωρίζετε. Προκειμένου να τους παρέχεται η βοήθεια που χρειάζονται, είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται αυτοί οι δείκτες.

Να είστε πολύ προσεκτικοί με:

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να εκδηλωθούν σε αλλαγές στα πρότυπα ύπνου τους, όπως το να κλείνουν τα μάτια τους περισσότερο ή λιγότερο από το κανονικό.
Μια αλλαγή στην ψυχική τους κατάσταση μπορεί να υποδηλώνεται από αλλαγές στην όρεξή τους, η οποία μπορεί είτε να αυξηθεί είτε να μειωθεί.
Αδιαφορία: Μπορεί να μην βρίσκουν πλέον ευχαρίστηση σε πράγματα που εκτιμούσαν.
Απόσυρση: Μπορεί να αρχίσουν να αποφεύγουν τους ανθρώπους και άλλα ζώα.
Αλλαγές συμπεριφοράς: Μπορεί να εκδηλωθούν άγχη ή ντροπαλότητα που δεν υπάρχουν συνήθως.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αυτά τα σημάδια για να λάβετε το ηλικιωμένο κατοικίδιο ζώο σας τη θεραπεία που χρειάζεται για την ψυχική του υγεία.

Τρόποι για την ενίσχυση του φυσικού περιβάλλοντος

Η προώθηση ενός ελκυστικού και υποστηρικτικού χώρου διαβίωσης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ψυχική υγεία των ηλικιωμένων σκύλων μέσω της χρήσης περιβαλλοντικών μέτρων εμπλουτισμού. Για παράδειγμα, οι αισθητηριακοί κήποι παρέχουν μια ποικιλία από θορύβους, αρώματα και υφές που μπορεί να μαγέψουν και να απασχολήσουν τις αισθήσεις του ηλικιωμένου κατοικίδιου ζώου σας, ενθαρρύνοντας την πνευματική διέγερση και ανακουφίζοντας το άγχος. Το κατοικίδιο ζώο σας θα βρει αυτούς τους κήπους ως ένα γαλήνιο και ενδιαφέρον μέρος για να τρέξετε και να εξερευνήσετε με τη δική τους ταχύτητα, χάρη στην ποικιλία της χλωρίδας και των ασφαλών χαρακτηριστικών για εξερεύνηση.

Όσον αφορά τον περιβαλλοντικό εμπλουτισμό για ηλικιωμένους σκύλους, τα διαδραστικά παιχνίδια είναι επίσης αρκετά σημαντικά. Για να κρατήσει το μυαλό του κατοικίδιου ζώου σας ευκρινές και απασχολημένο, είναι φτιαγμένο να δοκιμάσει και να αμφισβητήσει τις ικανότητές του στην επίλυση προβλημάτων. Τα παιχνίδια που ανταμείβουν το κατοικίδιο ζώο σας με φαγητό όταν λυθούν είναι υπέροχα γιατί το κάνουν να κινείται και να σκέφτεται, κάτι που το κάνει πιο χαρούμενο και πιο έξυπνο.

Λάβετε υπόψη ότι κάθε κατοικίδιο είναι διαφορετικό και δεν μπορείτε να περιμένετε να βρείτε μια μαγική σφαίρα για κάθε ένα. Θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στο πώς το κατοικίδιο ζώο σας αντιδρά σε διαφορετικές μορφές εμπλουτισμού και να κάνετε προσαρμογές όπως χρειάζεται. Η σωματική και ψυχική υγεία του ηλικιωμένου κατοικίδιου ζώου σας θα επωφεληθεί από τον σκόπιμο, βασισμένο σε στοιχεία περιβαλλοντικό εμπλουτισμό που μπορείτε να συμπεριλάβετε στην καθημερινή του ρουτίνα.

Διατροφή και Συναισθηματική Υγεία

Η ψυχική υγεία των ηλικιωμένων σκύλων ενισχύεται σημαντικά με την παροχή μιας ισορροπημένης και πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά διατροφής, η οποία έχει θετικές επιπτώσεις στη σωματική υγεία και τις γνωστικές τους ικανότητες. Πρέπει να δίνετε μεγάλη προσοχή στα γεύματα που προάγουν την υγεία του εγκεφάλου και τη γενική ευρωστία καθώς οι διατροφικές απαιτήσεις του κατοικίδιου ζώου σας αλλάζουν με την ηλικία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στη ζωή τους, τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί επίσης να είναι αρκετά χρήσιμα για τη διατήρηση της συναισθηματικής σταθερότητας και της πνευματικής τους ευκρίνειας.

Η ενυδάτωση είναι κρίσιμη για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του σώματος του ηλικιωμένου κατοικίδιου ζώου σας. Η σημασία αυτού δεν μπορεί να τονιστεί αρκετά. Όταν σχεδιάζετε μια βελτιωμένη διατροφή για το ηλικιωμένο κατοικίδιο ζώο σας, λάβετε υπόψη τα εξής:

Υποστηρίξτε την υγεία του εγκεφάλου ενσωματώνοντας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Η διατήρηση της καλής ενυδάτωσης είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της βέλτιστης γνωστικής λειτουργίας.
Για να καταπολεμήσετε το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τη γήρανση, βεβαιωθείτε ότι περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικά στη διατροφή τους.
Σκεφτείτε να πάρετε συμπληρώματα διατροφής που είναι καλά για το νευρικό σας σύστημα.
Για χάρη του γηράσκοντος πεπτικού τους συστήματος, είναι καλύτερο να προσέχετε σε γεύματα που είναι εύπεπτα.

Η λειτουργία της σωματικής άσκησης

Η τακτική άσκηση είναι σημαντική για την ψυχική υγεία του ηλικιωμένου κατοικίδιου ζώου σας. Η άσκηση ηλικιωμένων σκύλων σε καθημερινή βάση μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική τους λειτουργία και να μειώσει δραστικά προβλήματα συμπεριφοράς όπως η επιθετικότητα και το άγχος, σύμφωνα με έρευνα.

Φροντίστε να τροποποιήσετε τις ασκήσεις με βάση τις ικανότητες του κατοικίδιου ζώου σας, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν την πνευματική και σωματική διέγερση χωρίς να κουράζονται πολύ.

Βελτίωση της απόδοσης του εγκεφάλου

Η τακτική σωματική άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε τους ηλικιωμένους σκύλους να διατηρήσουν ανέπαφη τη δύναμη του εγκεφάλου και τη μνήμη τους. Μπορείτε να βελτιώσετε τη σωματική και ψυχική τους υγεία ταυτόχρονα, συμπεριλαμβάνοντας δραστηριότητες που προκαλούν τόσο τους μυς όσο και τον εγκέφαλό τους.

Τα παζλ και τα τζόγκερ μνήμης είναι δύο οφέλη από τα παιχνίδια εγκεφάλου.
Η ψυχική και συναισθηματική ευημερία ενός ατόμου μπορεί να ωφεληθεί από την τακτική επαφή με άλλους ανθρώπους και ζώα.
Η αντοχή και η ικανότητα γρήγορης προσαρμογής σε διαφορετικές ρυθμίσεις μπορούν να βελτιωθούν με τακτικό περπάτημα.
Οι ηλικιωμένοι σκύλοι μπορεί να ωφεληθούν από την εκπαίδευση ευκινησίας βελτιώνοντας την πνευματική τους οξύτητα και τις κινητικές τους δεξιότητες.
Διατηρώντας το μυαλό αφοσιωμένο, τα διαδραστικά παιχνίδια βοηθούν στην αποτροπή της εμφάνισης άνοιας.

Η ψυχική υγεία του ηλικιωμένου κατοικίδιου ζώου σας θα βελτιωθεί δραματικά εάν τα συμπεριλάβετε στην καθημερινή του ρουτίνα. αυτό θα τους επιτρέψει να απολαύσουν στο έπακρο τα χρόνια του λυκόφωτος.

Ελαχιστοποίηση προβληματικής συμπεριφοράς

Κάνοντας την άσκηση ένα τακτικό μέρος του προγράμματος του ηλικιωμένου κατοικίδιου ζώου σας, μπορείτε να το βοηθήσετε να αντιμετωπίσει προβλήματα συμπεριφοράς όπως η επιθετικότητα και το άγχος. Εκτός από τη βελτίωση της σωματικής υγείας, η τακτική άσκηση προάγει επίσης την ψυχική ευεξία μειώνοντας τα επίπεδα στρες, σύμφωνα με μελέτες. Λόγω της αυξημένης δυσκολίας που μπορεί να έχουν οι ηλικιωμένοι σκύλοι να προσαρμοστούν σε νέο περιβάλλον ή συνήθειες, αυτό είναι υψίστης σημασίας.

Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι σκύλοι υποφέρουν μερικές φορές από ευαισθησία στον θόρυβο, αλλά τα πλεονεκτήματα κοινωνικοποίησης της άσκησης, όπως οι βόλτες στο πάρκο, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση αυτού του προβλήματος. Καθώς συμμετέχουν σε αυτές τις δραστηριότητες, θα εκτεθούν σε διαφορετικούς ήχους με ευχάριστο και ρυθμισμένο τρόπο, που θα τους βοηθήσει να γίνουν λιγότερο ευαίσθητοι σε θορύβους που μπορεί να είναι τρομακτικοί. Ως μέρος μιας συνολικής στρατηγικής για τη διαχείριση της ψυχικής υγείας, είναι μια ήπια μέθοδος για να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση και να μειώσετε τις συμπεριφορές που βασίζονται στο άγχος.

Κατακτώντας την τέχνη της κτηνιατρικής βοήθειας

Η εύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ κλινικών στοιχείων και συμπονετικής φροντίδας είναι απαραίτητη όταν αποφασίζετε εάν θα αναζητήσετε βοήθεια κτηνιάτρου για την ψυχική υγεία του ηλικιωμένου κατοικίδιου ζώου σας. Οι ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά ή η μείωση της γνωστικής λειτουργίας είναι σημαντικοί προειδοποιητικοί δείκτες που μπορεί να χρειάζονται βοήθεια από ειδικούς. Η ανοιχτή επικοινωνία με τον κτηνίατρό σας για τα ακόλουθα είναι ζωτικής σημασίας όταν σκέφτεστε την κτηνιατρική παρέμβαση:

Γνωρίστε τα σημάδια ότι το κατοικίδιο ζώο σας πρέπει να επισκεφθεί αμέσως έναν γιατρό για να αποτρέψει σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο. Μάθετε τι πρέπει να αναζητήσετε σε ένα ηλικιωμένο κατοικίδιο που μπορεί να αντιμετωπίζει επείγουσα κατάσταση ψυχικής υγείας.

Η ανοχή και η αντίδραση των κατοικίδιων ζώων στο φάρμακο ενδέχεται να αλλάξουν με την ηλικία, επομένως είναι σημαντικό να τροποποιήσετε ανάλογα τη δοσολογία τους. Για να βεβαιωθείτε ότι αξιοποιούν στο έπακρο τη συνταγή τους χωρίς αρνητικές παρενέργειες, είναι σημαντικό να εξετάζετε συχνά το σχήμα τους.

Θα πρέπει να σκεφτείτε να ελέγξετε το κατοικίδιό σας διεξοδικά για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ιατρικά ζητήματα που μπορεί να επηρεάζουν την ψυχική του υγεία.

Βήματα άνεσης και υποστήριξης

Αν και η κατανόηση του τρόπου πλοήγησης της επαγγελματικής βοήθειας είναι κρίσιμη, είναι εξίσου ζωτικής σημασίας να δίνετε προσοχή στα μικρά πράγματα που μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά στη συναισθηματική και σωματική υγεία του ηλικιωμένου κατοικίδιου ζώου σας: τα μικρά πράγματα που το βοηθούν να ξεπεράσουν την ημέρα. Η καθιέρωση καθησυχαστικών τελετουργιών είναι ζωτικής σημασίας για να δώσει στους ηλικιωμένους σκύλους μια αίσθηση σταθερότητας και κανονικότητας. Οι σταθερές καθημερινές ρουτίνες, συμπεριλαμβανομένου του ταΐσματος, του περπατήματος, ακόμη και του χρόνου ησυχίας, μπορεί να ανακουφίσουν το άγχος και να ενισχύσουν τη γνωστική απόδοση στα ζώα καθώς μεγαλώνουν, σύμφωνα με έρευνα.

Επιπλέον, η ψυχολογική βοήθεια είναι απαραίτητη. Το να έχεις σχέσεις φροντίδας με άλλους βοηθάει τα σκυλιά να ανθίσουν στα γηρατειά, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Η ενσωμάτωση τακτικών, ήπιων παιχνιδιών, χαλαρωτικών συνεδριών χαϊδεμάτων και απλού ποιοτικού χρόνου μαζί θα κάνει θαύματα για τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία του κατοικίδιου ζώου σας. Με τη βοήθεια ορθοπεδικών κρεβατιών για αρθριτικές αρθρώσεις και ράμπες για άτομα με κινητικές προκλήσεις, μπορείτε να κάνετε το περιβάλλον του κατοικίδιου σας πιο άνετο και προσβάσιμο καθώς αλλάζουν οι σωματικές του απαιτήσεις.

Συνοψίζοντας

Τέλος, χρειάζεται ένας συνδυασμός αγάπης, επιστήμης και επιμονής για να φροντίσετε την ψυχική υγεία του ηλικιωμένου κατοικίδιου σας. Λάβετε υπόψη ότι «η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία».

Ο εμπλουτισμός του περιβάλλοντος, η υγιεινή διατροφή και η συχνή άσκηση είναι τρόποι για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής καθώς και του χρόνου που δαπανάται σε αυτόν τον πλανήτη.

Βασιστείτε στη γνώση των κτηνιάτρων και στη γενναιοδωρία της κοινότητας όταν εμφανίζονται δυσκολίες. Ως αντανάκλαση του βαθύ δεσμού που έχετε, οι προσπάθειές σας τους παρέχουν ευχαρίστηση και παρηγοριά στα χρόνια του λυκόφωτου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *