Ate a dog with a furrowed brow, ears pinned back, wide eyes, a tucked tail, and pacing in a small circle, with a chewed-up pillow nearby and an empty water bowl
a dog with a furrowed brow, ears pinned back, wide eyes, a tucked tail, and pacing in a small circle, with a chewed-up pillow nearby and an empty water bowl

Οραματιστείτε να βρίσκεστε στο σπίτι ενός φίλου, όπου ο συνήθως εύθυμος σκύλος σας δίνει ένα χαμηλό γρύλισμα ως χαιρετισμό. Μπορεί να είναι ένδειξη άγχους. Μπορεί να ρωτάτε ποιος θα μπορούσε να είναι ο λόγος πίσω από αυτήν την απροσδόκητη αλλαγή συμπεριφοράς.

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, οι σκύλοι μπορεί να αισθάνονται άγχος για ποικίλες αιτίες και μπορεί να εμφανιστεί με διακριτικούς τρόπους. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αυτές τις ενδείξεις, οι οποίες κυμαίνονται από βηματισμό και ανησυχία έως πιο ανεπαίσθητες, όπως αυξημένη αποβολή ή συχνό χασμουρητό. Για να επαναφέρετε το κατοικίδιο ζώο σας στο να είναι ο συνηθισμένος χαρούμενος εαυτός του, που κουνάει την ουρά του, ας καταλάβουμε τι το κάνει να ανησυχεί και πώς μπορείτε να το βοηθήσετε.

Σημαντικά σημεία που πρέπει να θυμάστε

Τα σκυλιά δείχνουν σήματα άγχους μέσω του σώματός τους και της συμπεριφοράς τους, όπως επιθετικότητα και υπερβολικό λαχάνιασμα.
Οι αντιδράσεις στρες στους σκύλους μπορεί να προκληθούν από περιβαλλοντικές μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένης της θερμότητας και του θορύβου.
Για να διασφαλίσετε την υγεία και την ευτυχία ενός σκύλου, είναι απαραίτητο να ανιχνεύσετε έγκαιρα σημάδια στρες και να τα αντιμετωπίσετε ανάλογα.
Οι σκύλοι μπορεί να αισθάνονται λιγότερο ανήσυχοι όταν έχουν τακτικές ρουτίνες και ασφαλείς περιοχές να πηγαίνουν όταν είναι αναστατωμένοι.
Πάρα πολύ λαχάνιασμα

Εάν ο σκύλος σας λαχανιάζει υπερβολικά, μπορεί να είναι ένδειξη άγχους που πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως. Αν και το λαχάνιασμα είναι σύνηθες φαινόμενο στους σκύλους, ιδιαίτερα μετά από ζέστη ή άσκηση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το υπερβολικό λαχάνιασμα μπορεί να υποδηλώνει πόνο ή ταλαιπωρία. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως το θερμικό στρες, είναι μεταξύ των πιθανών πυροδοτήσεων αυτής της διαταραχής, η οποία, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα.

Το υπερβολικό λαχάνιασμα προκαλείται συχνά από θερμικό στρες, το οποίο είναι μια σημαντική ανησυχία. Συμβαίνει όταν ο αναπνευστικός ρυθμός ενός σκύλου είναι πολύ υψηλός επειδή δεν μπορεί να ελέγξει τη θερμοκρασία του πυρήνα του. Το υπερβολικό ή παρατεταμένο λαχάνιασμα, αν και μια προσπάθεια ψύξης του σώματος με εξάτμιση της υγρασίας της γλώσσας και των αεραγωγών, μπορεί να υποδηλώνει μεγάλο κίνδυνο για την υγεία.

Ο μόνος τρόπος για να αποτρέψετε το θερμικό στρες από το να γίνει θερμοπληξία είναι να ξέρετε τι να αναζητήσετε στα αρχικά στάδια. Η γρήγορη ρηχή αναπνοή, η κατακόκκινη γλώσσα, το άφθονο σάλιο και ο ασυντονισμός είναι συμπτώματα. Απαιτούνται γρήγορα μέτρα για τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος και κτηνιατρική συμβουλή σε περίπτωση που πιστεύετε ότι ο σκύλος σας υποφέρει από θερμικό στρες. Μπορείτε να διασφαλίσετε την ευημερία του σκύλου συντρόφου σας παρεμβαίνοντας έγκαιρα και παρέχοντας φροντίδα όταν εντοπίζετε και κατανοείτε τις αιτίες του λαχανιάσματος.

Αυξημένη απώλεια μαλλιών

Μερικοί ιδιοκτήτες σκύλων μπορεί να μην γνωρίζουν ότι η αυξημένη αποβολή από τα κατοικίδια ζώα τους είναι στην πραγματικότητα ένα σημάδι άγχους που πρέπει να παρακολουθείται στενά και να διαχειρίζεται. Η σημασία αυτής της φυσιολογικής απόκρισης ως δείκτη υποκείμενης δυσφορίας συχνά υποτιμάται. Προκειμένου να παρέμβουμε έγκαιρα, είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ των τυπικών μοτίβων αποβολής και εκείνων που προκαλούνται από το στρες.

Εκτίμηση της πυκνότητας της γούνας σε κατοικημένες περιοχές και στα κλινοσκεπάσματα: Αν δείτε αύξηση της πυκνότητας τρίχας στα συνηθισμένα σημεία του σκύλου σας στο στέκι, θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα.
Αλλαγές στο κούρεμα: Όταν τα ζώα βιώνουν άγχος, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στις συνήθειες περιποίησης τους, όπως υπερβολικό γλείψιμο ή καθόλου περιποίηση.
Η γυαλάδα του τριχώματος και η γενική υγεία του σκύλου σας μπορεί να χτυπήσουν όταν είναι υπό πίεση, δίνοντάς του μια άψυχη εμφάνιση και αίσθηση.
Μια αλλαγή στη φυσική κατάσταση του κατοικίδιου ζώου σας ως αποτέλεσμα άγχους μπορεί να εκδηλωθεί ως αύξηση της ευαισθησίας ή δυσφορίας κατά τη διάρκεια των συνεδριών βουρτσίσματος, κάτι που είναι μια κοινή απάντηση στην τακτική περιποίηση.

Η τροποποίηση του σχήματος περιποίησης του σκύλου σας ώστε να ταιριάζει στην τρέχουσα κατάστασή του και η εφαρμογή μεθόδων εκπαίδευσης συμπεριφοράς για τον έλεγχο και τη μείωση του στρες είναι δύο μέρη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της απώλειας που προκαλείται από το στρες. Η γενική υγεία του σκύλου σας θα βελτιωθεί και το τρίχωμα του θα φαίνεται καλύτερο, μόλις ακολουθήσετε αυτές τις διαδικασίες.

Πράξεις επιθετικότητας

Τα σκυλιά που είναι υπό πολύ άγχος μπορεί να ενεργήσουν επιθετικά, κάτι που μπορεί να είναι τρομακτικό για τους ιδιοκτήτες και απαιτεί γρήγορη δράση. Όταν οι άνθρωποι ενεργούν επιθετικά, είναι συχνά επειδή αισθάνονται φοβισμένοι ή συγκλονισμένοι. Η έγκαιρη αναγνώριση αυτών των σημάτων είναι κρίσιμη για την πρόληψη της χειροτέρευσης των πραγμάτων.

Μια επιθετική αντίδραση μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων καταστροφικών συμπεριφορών όπως ροκάνισμα και συγκρούσεων με ανθρώπους ή άλλα ζώα. Όταν τα σκυλιά βιώνουν άγχος, μπορεί να μασήσουν πράγματα γύρω από το σπίτι για να ανακουφίσουν την ένταση τους, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ζημιά. Εκτός από το ότι είναι σύμπτωμα άγχους, αυτή η δραστηριότητα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του σκύλου εάν καταπιεί κάτι που δεν θα έπρεπε.

Ένας άλλος δείκτης άγχους στους σκύλους είναι όταν γαβγίζουν υπερβολικά. Παρόλο που το γάβγισμα είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά για τα ζώα, όταν γίνεται πολύ ή πολύ δυνατό χωρίς προφανή λόγο, μπορεί να είναι σημάδι ότι το ζώο είναι πραγματικά ανήσυχο ή αγχωμένο. Όταν τα σκυλιά κάνουν αυτόν τον ήχο, είναι συνήθως για να προσπαθήσουν να ηρεμήσουν ή να προειδοποιήσουν τους ανθρώπους τους ότι νιώθουν άβολα.

Είναι σημαντικό για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να γνωρίζουν αυτά τα σημάδια άγχους. Για να αποφύγετε την επιδείνωση του άγχους, είναι σημαντικό να ενεργήσετε γρήγορα και κατάλληλα, όπως να επισκεφτείτε έναν κτηνίατρο συμπεριφοριστή. Αυτό θα ενισχύσει σημαντικά την ευεξία του σκύλου.

Ευερεθιστότητα και καρδιά που τρέχει

Ο βηματισμός και η ανησυχία των σκύλων δεν είναι αστείες συνήθειες. Είναι σημαντικές ενδείξεις ότι το κατοικίδιο ζώο σας έχει άγχος. Προκειμένου να ανακουφιστεί αποτελεσματικά η ανησυχία, είναι απαραίτητο να προσδιοριστούν οι βασικοί λόγοι της βηματοδότησης του σκύλου.

Μπορεί να γίνει έγκαιρη δράση για τον μετριασμό των μελλοντικών προβλημάτων υγείας και συμπεριφοράς, αναγνωρίζοντας έγκαιρα τους δείκτες άγχους.

Λόγοι για τους οποίους ο ρυθμός των σκύλων

Ο βηματισμός του σκύλου, ο οποίος ορίζεται ως ένα μοτίβο ρυθμικού περπατήματος ή οδήγησης, είναι συχνά το αποτέλεσμα σωματικών προβλημάτων, περιβαλλοντικών στρες ή συναισθηματικής δυσφορίας. Για να αντιμετωπίσετε με επιτυχία το πρόβλημα όταν παρατηρείτε το σκυλί σας να παρουσιάζει τέτοια συμπεριφορά, είναι απαραίτητο να αξιολογήσετε τις διάφορες αιτίες.

Η βηματοδότηση μπορεί να προκληθεί από διάφορες ιατρικές καταστάσεις, όπως νευρολογικές ανωμαλίες, πόνο ή δυσφορία.

Περιβαλλοντικές αλλαγές: Όταν η συνήθης συνήθεια ή το περιβάλλον ενός σκύλου διαταράσσεται, μπορεί να προκαλέσει άγχος και ανησυχία.

  • Ο βηματισμός μακριά από τους ιδιοκτήτες τους είναι σημάδι άγχους αποχωρισμού στους σκύλους.
  • Όταν οι άνθρωποι δεν έχουν αρκετή πνευματική ή σωματική δραστηριότητα, μπορεί να αρχίσουν να βηματίζουν ως μηχανισμός αντιμετώπισης.
  • Όταν γνωρίζετε τι προκαλεί το άγχος του σκύλου σας, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να τον κάνετε να νιώσει καλύτερα.

Αποτελεσματική ελαχιστοποίηση του Fidgeting

Όταν οι ιδιοκτήτες γνωρίζουν τι προκαλεί το ρυθμό και την ανησυχία των σκύλων τους, είναι καλύτερα σε θέση να λάβουν μέτρα για τον έλεγχο της συμπεριφοράς. Η καθιέρωση τακτικών προγραμμάτων γυμναστικής είναι κρίσιμη. Για να βεβαιωθείτε ότι το επίπεδο σωματικής προσπάθειας είναι κατάλληλο για τον σκύλο σας, θα πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία, τη φυλή και την τρέχουσα κατάσταση υγείας του. Τέτοιες πρακτικές όχι μόνο τους βοηθούν να κάψουν περισσότερες θερμίδες, αλλά διατηρούν επίσης τον εγκέφαλό τους ενεργό, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο να ενεργήσουν ως απάντηση στο στρες.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η χρήση καταπραϋντικών ουσιών. Αυτά τα αντικείμενα μπορούν να ηρεμήσουν τα νεύρα του σκύλου σας καθώς περιέχουν φυσικά συστατικά όπως ρίζα βαλεριάνας και L-θεανίνη. Πριν προσθέσετε ένα νέο συμπλήρωμα στη διατροφή του σκύλου σας, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές και δεν θα επηρεάσει τις τρέχουσες θεραπείες που μπορεί να κάνει ο σκύλος σας.

Αναγνώριση ενδείξεων άγχους

Χρειάζεται προσεκτική παρατήρηση για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία των υποκείμενων αιτιών του άγχους στους σκύλους, που συχνά εκδηλώνονται ως βηματοδότηση και ανησυχία. Όταν αντιμετωπίζετε το άγχος ενός σκύλου, η έγκαιρη ανίχνευση αυτών των συμπτωμάτων είναι ζωτικής σημασίας.

Όταν είστε ανήσυχοι, μια γρήγορη κίνηση της γλώσσας μπορεί να σημαίνει ότι γλείφετε τα χείλη σας.
Θέση αυτιού: Όταν τα αυτιά πιέζονται πίσω στο κρανίο, είναι ένας κοινός δείκτης άγχους ή πόνου.
Το περπάτημα με σταθερό ρυθμό, εμπρός και πίσω, είναι ένας προφανής δείκτης δυσφορίας.
Όταν ένα άτομο είναι ανήσυχο, δεν μπορεί να μείνει στη θέση του και αντίθετα να κινηθεί πολύ.

Εάν γνωρίζετε τι προσπαθεί να σας πει ο σκύλος σας, μπορείτε να ανταποκριθείτε γρήγορα και να τον προστατέψετε από κακό. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε την ανησυχία με ενσυναίσθηση και να βλέπετε αυτές τις συμπεριφορές όπως πραγματικά είναι: σημάδια άγχους, όχι ανυπακοή.

Μείωση στην πρόσληψη τροφής

Μια σημαντική πτώση της όρεξης είναι ένας προειδοποιητικός δείκτης που οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων δεν πρέπει να αγνοούν όταν τα σκυλιά τους είναι αγχωμένα. Η υγεία και η ευημερία του σκύλου σας διακυβεύονται όταν αυτό το σημάδι του στρες – μια απροθυμία ή η κατηγορηματική άρνηση να φάει – απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση. Τα σκυλιά υπό στρες συχνά παρουσιάζουν αξιοσημείωτες αλλαγές συμπεριφοράς, μια από τις πιο αξιοσημείωτες είναι η αλλαγή στα πρότυπα διατροφής τους.

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να καταλάβουμε γιατί οι άνθρωποι δεν πεινούν πια. Αλλαγές στο άμεσο περιβάλλον κάποιου, προβλήματα κοινωνικής απομόνωσης ή προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας είναι όλα πιθανές αιτίες στρες. Είναι σημαντικό να προσέχετε τυχόν άλλα συμπτώματα στρες ή ξαφνική αλλαγή στην όρεξη.

Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος απαιτεί μια συνολική στρατηγική. Μάθετε τι σας προκαλεί άγχος και προσπαθήστε να το εξαλείψετε ή να το μειώσετε. Η νευρικότητα του σκύλου σας μπορεί να υποχωρήσει εάν τηρείτε ένα κανονικό πρόγραμμα ταΐσματος και του προσφέρετε ένα ήσυχο, άνετο μέρος για να φάει. Για περαιτέρω αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς και για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν υποκείμενα ιατρικά προβλήματα, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο.

Πολύ χασμουρητό

Η απώλεια της όρεξης των σκύλων είναι ένα ενδεικτικό σύμπτωμα του στρες, αλλά οι ιδιοκτήτες θα πρέπει επίσης να προσέχουν για σημάδια όπως το υπερβολικό χασμουρητό. Στους σκύλους, το χασμουρητό μπορεί να υποδηλώνει άγχος, υπερδιέγερση ή ένταση, σε αντίθεση με την κοινή ανθρώπινη ερμηνεία της υπνηλίας ή της πλήξης. Για να ανακουφίσετε τον πόνο του κατοικίδιου ζώου σας, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσετε αυτή τη συμπεριφορά.

Τα σκυλιά μπορούν να χασμουριούνται συχνά για διάφορους λόγους:

Το υπερβολικό χασμουρητό μπορεί να προκληθεί από συνθήκες υψηλού στρες, όπως άγνωστο περιβάλλον, δυνατούς θορύβους ή συντροφιά με αγνώστους. Τα σκυλιά το χρησιμοποιούν ως σήμα είτε για να ηρεμήσουν είτε για να ενημερώσουν τους άλλους όταν νιώθουν άβολα.

Η αϋπνία ή άλλες διαταραχές του ύπνου μπορεί να ευθύνονται εάν ο σκύλος σας χασμουριέται πιο συχνά από το κανονικό. Όταν είναι ανήσυχοι, δεν μπορούν παρά να χασμουριούνται πιο συχνά όταν είναι ξύπνιοι, κάτι που διαταράσσει τον ύπνο τους.

Η ψυχική υγεία του σκύλου σας θα βελτιωθεί δραματικά εάν μάθετε να αναγνωρίζετε αυτά τα συμπτώματα και να ενεργείτε ανάλογα. Εάν βλέπετε ότι το κατοικίδιο ζώο σας ενεργεί πιο ανήσυχο, όπως χασμουρητό πιο συχνά από το συνηθισμένο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τη συμπεριφορά του και να το συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας. Μπορούν να σας συμβουλεύσουν για τρόπους αντιμετώπισης του άγχους και, αν αυτό αποτύχει, μπορούν να σας προτείνουν έναν σύμβουλο συμπεριφοράς.

Υπεκφυγή και Μεταμφίεση

Πρέπει να είστε προσεκτικοί στην αναγνώριση των σημαδιών του στρες στον σκύλο σας, όπως η αποφυγή ή η επιθυμία να αναζητήσετε καταφύγιο.

Προκειμένου να παρέχουμε την κατάλληλη υποστήριξη, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους λόγους της συμπεριφοράς απόκρυψης και να αναγνωρίσουμε τους δείκτες αποφυγής.

Για να μειώσετε την ένταση και να βεβαιωθείτε ότι είναι εντάξει, είναι σημαντικό να μάθετε πού πηγαίνουν για να νιώσουν προστατευμένοι.

Η Συμπεριφορά της Απόκρυψης

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να δείξουν τα σκυλιά ότι νιώθουν άβολα ή αγχωμένοι είναι να κρύβονται ή να αποφεύγουν την ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Η λεπτότητα αυτής της συμπεριφοράς διαψεύδει την κρίσιμη σημασία της για την ενημέρωση των ιδιοκτητών κατοικίδιων για την ανάγκη βοήθειας με τον σκύλο σύντροφό τους. Οι θεραπείες που στοχεύουν στη μείωση της ταλαιπωρίας τους μπορούν να καθοδηγούνται καλύτερα από την κατανόηση των λεπτοτήτων αυτής της συμπεριφοράς.

Ένα κλασικό παράδειγμα ανθρώπου που προσπαθεί να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο κρύβεται πίσω από τα έπιπλα.

Όταν οι άνθρωποι αποφεύγουν να κάνουν οπτική επαφή, είναι σημάδι ότι θέλουν να αποφύγουν οτιδήποτε μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται άγχος.
Μια φυσική αντίδραση στο άγχος ή τον τρόμο, που προκαλείται συχνά από την αυξημένη ευαισθησία στο θόρυβο, είναι να τυλίγουμε την ουρά.
Η απομόνωση ως μηχανισμός αντιμετώπισης: επιλογή να είσαι μόνος αντί να αλληλεπιδράς με άλλους.

Η ικανότητα να κατανοούν αυτές τις συμπεριφορές ως σημάδια άγχους επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να παρέχουν μια πιο περιποιητική ατμόσφαιρα για τα κατοικίδια ζώα τους, ειδικά όταν πρόκειται για ευαισθησία στον θόρυβο και το τύψιμο της ουράς.

Ενδείξεις απροθυμίας

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια αποφυγής του κατοικίδιου ζώου σας, όπως όταν κρύβεται ή αναζητά μόνο του, προκειμένου να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά οποιοδήποτε υποκείμενο άγχος ή δυσφορία. Μαζί με αυτές τις τάσεις αποφυγής, μπορεί να παρατηρήσετε μείωση του συνήθους ενθουσιασμού του σκύλου σας για δραστηριότητες και αλληλεπιδράσεις, κάτι που είναι μια κόκκινη σημαία.

Ένα λεπτό αλλά ισχυρό σημάδι ψυχολογικού στρες μπορεί να είναι αυτή η μείωση της δέσμευσης. Περαιτέρω απόδειξη ότι το κατοικίδιο ζώο σας είναι ανήσυχο ή άβολο μπορεί να είναι αλλαγές στις φωνές, όπως περισσότερο γάβγισμα ή γκρίνια ή ακόμα και ηχητική έλλειψη ήχου. Σε σύγκριση με τους τυπικούς ήχους τους, αυτές οι φωνητικές αλλαγές αποκαλύπτουν πολλά για το πώς αισθάνονται.

Εάν γνωρίζετε αυτά τα συμπτώματα, μπορείτε να λάβετε προληπτικά μέτρα για να ανακουφίσετε το άγχος του σκύλου σας και να βεβαιωθείτε ότι είναι καλά.

Εύρεση Χώρων Ασφάλειας

Επεκτείνοντας τη σημασία της αναγνώρισης των συμπεριφορών αποφυγής, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε ότι όταν οι σκύλοι βιώνουν ένταση ή ανησυχούν, συχνά αναζητούν ασφαλή μέρη ή κρύβονται. Αυτή η συμπεριφορά υπερβαίνει την απλή ανάγκη για χρόνο μόνος και αποτελεί ισχυρή ένδειξη αγωνίας, η οποία μπορεί να προκληθεί από τη δυσανεξία στο θόρυβο ή την έλλειψη οικείων αντικειμένων που τους παρέχουν άνεση. Προκειμένου να εκτελεστούν επιτυχημένες θεραπείες στην κλινική πράξη, είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται αυτές οι ενδείξεις.

Κάτω από κάποια έπιπλα, μπορείτε να δείτε έναν σκύλο που προσπαθεί να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο.
Πηγαίνετε σε μια «ασφαλή ζώνη», η οποία είναι συνήθως μια γωνία ή ένα κλουβί γεμάτο με πράγματα που σας παρέχουν άνεση.
Σημείωσε την απροθυμία να απομακρυνθεί από αυτές τις ασφαλείς περιοχές, ιδιαίτερα όταν υπάρχει πολύς θόρυβος στο περιβάλλον.
Το να φοράτε ρούχα ή αντικείμενα που φέρουν το άρωμα του ιδιοκτήτη μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση άνεσης, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της ύπαρξης άμεσα διαθέσιμων εργαλείων για την ανακούφιση του στρες.

Συνοψίζοντας

Αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως φάροι για να σας καθοδηγήσουν στα ύπουλα νερά του άγχους του σκύλου σας. Όπως ένας βρυχηθμός ανέμου, τα σημάδια μιας επικείμενης καταιγίδας περιλαμβάνουν αυξημένη αποβολή, επιθετική συμπεριφορά και υπερβολικό λαχάνιασμα.

Καθώς οι ουρανοί γίνονται πιο σκοτεινοί και τα κύματα γίνονται δυνατά, ο ασθενής βιώνει ταραχή, έλλειψη όρεξης, συχνό χασμουρητό και επιθυμία να κρυφτεί ή να αποφύγει καταστάσεις.

Γνωρίζοντας αυτά τα σημάδια σας επιτρέπει, ως έμπειρος καπετάνιος, να οδηγήσετε το αγαπημένο σας κατοικίδιο πίσω στην ασφάλεια και την ειρήνη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *