Εισαγωγή

Παρά τις δύσκολες καταστάσεις του απομακρυσμένου ωκεανού, η ζωή ανθίζει σε αυτόν τον ονειρικό κόσμο. Το στέλεχος μπορεί να είναι απίστευτο, οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν στο πάγωμα και η αφάνεια καταναλώνει τα πάντα, ωστόσο μια τεράστια δέσμη ζωντανών όντων, από βιοφωταύγιες μέδουσες έως τιτανικά καλαμάρια, παρουσιάζουν υπέροχη ποικιλία και μεγαλοπρέπεια.

Ο απομακρυσμένος ωκεανός είναι ένα μυστηριώδες και συναρπαστικό κλίμα που δεν παραλείπει ποτέ να μας καταπλήξει με τους αξιόλογους ενοίκους του. Πηγαίνετε μαζί μας καθώς φεύγουμε σε μια εκπληκτική προσπάθεια για το νέο, καθώς ξεμπερδεύουμε τα θαύματα του απομακρυσμένου ωκεανού και τα ζώα που τον κατέχουν.

Ocean Bug

Καλώς ήρθατε στο μαγευτικό σύμπαν των εντόμων του ωκεανού. Αυτά τα αντισυμβατικά ζώα, παρά το όνομά τους, δεν έχουν θέση στην οικογένεια των πλασμάτων των 8 ποδιών, αλλά στην κατηγορία των Πυκνογονιδών. Διαθέτουν θάλασσες σε όλη την υδρόγειο, από τον Παγωμένο μέχρι την Ανταρκτική, και διακρίνονται από τα μακριά και ακανθώδη πόδια τους, τα οποία μπορεί τελικά να εξαρτώνται από πολλαπλάσιο μήκος του σώματός τους.

Ένα ακόμη περίεργο στοιχείο των ωκεανών ζωύφιων είναι το μικροσκοπικό τους μέγεθος. Τα περισσότερα είδη έχουν μήκος μερικά χιλιοστά, καθιστώντας τα πιθανώς τα μικρότερα αρθρόποδα στον πλανήτη. Όπως και να έχει, μερικές απομακρυσμένες ποικιλίες ζώων του ωκεανού μπορούν να φτάσουν σε μήκος έως και 0,3 μέτρα, καθιστώντας τις τέρατα στο βασίλειο των ζωυφίων του ωκεανού.

Μερικές κατηγορίες ζώων έχουν αναπτύξει αιχμηρά, σαν παγίδες για να πιάσουν μικρά θηράματα, ενώ άλλα έχουν επιμηκύνει τις προβοσκίδες για να διεισδύσουν και να διαχωρίσουν τους χυμούς από ευαίσθητα πλάσματα όπως οι μέδουσες.

Τέρας Isopod

Κάπου κάτω στην αφάνεια και τα αδίστακτα βάθη της θάλασσας, συνεχίζει με ένα ζώο που έχει μια θέση πολύ μακριά από το φως της ημέρας. Γνωρίστε το τέρας ισόποδα – ένα μακρινό μέλος της οικογένειας των ζωυφίων χαπιών που εντοπίστηκαν στα νηπιαγωγεία μας, ωστόσο πολύ μεγαλύτερο. Μερικοί μπορούν να φτάσουν σε μήκος σχεδόν 0,6 μέτρα, καθιστώντας τους ένα από τα μεγαλύτερα άτομα από την οικογένεια των ισόποδων.

Ωστόσο, το ισόποδο του Γολιάθ δεν είναι ευάλωτο. Τα μακριά καλώδια λήψης και τα τεράστια μάτια του επιτρέπουν να ανιχνεύει ακόμη και τις παραμικρές νύξεις φωτός στην αφάνεια. Έχει παγιδευμένα άγκιστρα προς το τελείωμα των ποδιών που βοηθούν στην εξισορρόπησή του στα βάθη της θάλασσας, επιτρέποντάς του να κάθεται ήσυχα σφιχτά για πηγές τροφής όπως ιστός καβουριών και θαλάσσια σκουλήκια που πέφτουν από την επιφάνεια.

Λόγω του τεράστιου μεγέθους και του σκληρού εξωσκελετού του, το τέρας ισόποδα δεν έχει πολλούς κυνηγούς. Η υποβέλτιστη ικανότητά του να καίει θερμίδες υποδηλώνει επίσης ότι μπορεί να εμπιστευτεί ότι τα χρόνια θα πάρει τα συμπληρώματα που χρειάζεται για να τα βγάλει πέρα. Τα θηλυκά αυτού του αξιοσημείωτου είδους μεταφέρουν τα αυγά τους σε μια τσέπη γόνου που βρίσκεται στο κάτω μέρος του σώματός τους. Όταν επωάζονται, τα νεανικά ισόποδα είναι πλήρη και έτοιμα να φύγουν στην εκδρομή τους στον απομακρυσμένο ωκεανό.

Γυαλομάντηλα

Τα γυαλομάντηλα έχουν θέση στην κατηγορία Hexactinellida και είναι πραγματικά εξαιρετικά και εκθαμβωτικά ζώα. Αυτά τα μαντηλάκια προμηθεύτηκαν το όνομά τους από τις εντυπωσιακές ράβδους τους, οι οποίες είναι κατασκευασμένες από πυρίτιο και έχουν ποιότητα που μοιάζει με γυαλί. Μερικοί τύποι υαλομάντηλων έχουν μια εκπληκτική ικανότητα να παράγουν τεράστιες πλάκες που διασυνδέονται σε απρόβλεπτα παραδείγματα, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό «γυάλινο σπίτι». Πράγματι, ακόμη και αφού το μαντηλάκι χτυπήσει τον κάδο, αυτός ο σκελετός μπορεί να παραμείνει σε σχήμα που μπορεί να διασωθεί στο απροσδιόριστο μέλλον, γεμίζοντας ως θέση κατά των κυνηγών.

Ενώ τα μπαχαρικά και οι διαφορετικές συνθετικές ουσίες προσφέρουν προστασία έναντι πολλών κυνηγών, τα γυαλομάντηλα έχουν στην πραγματικότητα τη μερίδα των εχθρών τους στο σκούρο μπλε. Ορισμένοι αστερίες, για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι επωφελούνται από αυτά τα ενδιαφέροντα και συναρπαστικά ζώα του βαθιού.

Τα γυαλομάντηλα γενικά ζουν προσαρτημένα σε σκληρές επιφάνειες, όπου διοχετεύουν μικρούς μικροοργανισμούς και μικροσκοπικά ψάρια από το περιβάλλον νερό. Αυτοί οι συγκλονιστικοί σκελετοί δίνουν επίσης ένα σπίτι σε πολλά άλλα ζώα του ωκεανού στη θάλασσα.

Brush Jams (Ctenophora)

Η μαρμελάδα της βούρτσας, ένα συγκλονιστικό ζώο με οβάλ σχήμα, είναι εξοπλισμένο με οκτώ στήλες από χτενίσιες πλάκες που χρησιμοποιεί για να περάσει μέσα από το νερό. Αυτές οι στήλες διαθλούν το φως καθώς κολυμπά, δίνοντας ένα υπέροχο αποτέλεσμα ουράνιο τόξο. Ορισμένες μαρμελάδες με πινέλο μπορούν να μεγαλώσουν το στομάχι τους για να καταναλώσουν θήραμα σχεδόν το 50% του μεγέθους τους, καθιστώντας τους εξαγριωμένους κυνηγούς διαφορετικών μαρμελάδων.

Παρά την υπεραπλουστευμένη επιστήμη τους, οι μαρμελάδες είναι εξοπλισμένες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που τις βοηθούν να φτάσουν στην τωρινή τους κατάσταση. Για παράδειγμα, οι περισσότερες μαρμελάδες βουρτσών μπορούν να διακρίνουν τα συνθετικά ίχνη στο νερό για την εύρεση τροφής και έχουν ένα σχέδιο που ονομάζεται στατοκύστη, το οποίο βοηθά στην κατεύθυνση.

Παρόλα αυτά, αυτά τα νέα ζώα είναι επιπρόσθετα ευαίσθητα στις αλλαγές στην ποιότητα του νερού κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων σταδίων του καθημερινού κύκλου ύπαρξής τους, καθιστώντας τα είδος δείκτη για μεγαλύτερα φυσικά ζητήματα.

Ένα ενδιαφέρον κομμάτι της επιστήμης της μαρμελάδας της βούρτσας είναι ότι αποτελείται από πάνω από 95% νερό, επιτρέποντας στο ελαφρύ δέρμα της να τεντώνεται και να κινείται εύκολα. Παρά την ισχυρή εμφάνισή τους, οι μαρμελάδες προσαρμόζονται άψογα στις σημερινές τους συνθήκες και παίζουν σημαντικό ρόλο στο περιβάλλον των θαλασσών μας.

Απομακρυσμένο ωκεανό Dragonfish

Στα βαθιά πεδία, κρύβεται ένα ζώο που φαίνεται να έχει σκοτωθεί από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Είναι σαν η τρομακτική Τοξίνη να έχει μειωθεί σε μια δομή ψαριού. Όπως και να έχει, αυτό δεν είναι κατασκευασμένο. Αυτό είναι το γνήσιο και ασυνήθιστο Remote ocean Dragonfish, εξίσου συναρπαστικό με το προσποιούμενο σκάφος του.

Το Remote ocean Dragonfish, που αλλιώς ονομάζεται Scaleless Dragonfish, είναι ένα γνήσιο θαύμα του βαθιού. Αυτός ο άγριος κυνηγός, που λογικά ονομάζεται Grammatostomias flagellibarba, λέει ότι πολλές φορές, μπορεί απλώς να ποσοτικοποιήσει περίπου 15 εκατοστά μήκος, ωστόσο έχει ένα τεράστιο κεφάλι και ένα στόμα γεμάτο με αιχμηρά δόντια που μπορούν να τρυπήσουν και να χειριστούν το θήραμά του εύκολα.

Αυτό που πραγματικά διαχωρίζει το Remote ocean Dragonfish είναι η εκπληκτική βιοφωταύγεια του. Το Dragonfish έχει φωτοφόρα, συγκεκριμένα όργανα που βρίσκονται στη γραμμή του σαγονιού και στο σώμα του, που μεταδίδουν μια γαλαζοπράσινη λάμψη χάρη στους μικροοργανισμούς μέσα τους.

Ναυτίλος

Ο Ναυτίλος είναι μια φανταστική ζωντανή σύνδεση με το παλιό παρελθόν, καθώς υπάρχει εδώ και 480 εκατομμύρια χρόνια βόρεια και ταξιδεύει σε βαθείς θαλάσσιους υφάλους ακόμη και πριν από την ώρα των δεινοσαύρων.

Αυτό το ευαίσθητο σώμα κεφαλόποδα ζει μέσα σε ένα απρόβλεπτα θαλαμωτό κέλυφος που μπορεί να φτάσει έως και 20 εκατοστά σε πλάτος. Ενώ τα βασικά μάτια του τύπου καρφίτσας μπορούν να ανιχνεύσουν θαμπό και ελαφρύ, το Nautilus έχει μια βαθιά εξελιγμένη αίσθηση όσφρησης και μπορεί να δει το βάθος του νερού, τα ρουλεμάν ορμής και τους ρυθμούς για να τον βοηθήσει να σώσει το σώμα του όρθιο και να αναζητήσει τροφή και σύντροφο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *